Luftvärmepump i stockholm

Reparation av värmepump

Har din värmepump börjat krångla kan den vara i behov av en reparation. Våra certifierade tekniker har lång erfarenhet av reparationer på olika typer av värmepumpar, och erbjuder reparation både i samband med reklamations- och garantiärenden samt för kunder med äldre värmepumpar utan garanti, eller värmepumpar inköpta hos andra återförsäljare.

Din värmepump innehåller gaser som enligt lag enbart får hanteras av certifierade personer då den är farlig för miljön. Därför bör du anlita en certifierad tekniker när din värmepump ska repareras, vi rekommenderar även att ta hjälp av certifierade för regelbunden service innan värmepumpen kräver reparation.

Värmepump med luftkonditionering

Är det värt att laga värmepumpen?

Om din värmepump går sönder går det i många fall att reparera skadan och återställa pumpen till sin ursprungliga funktion. Men i vissa fall kan det vara värt att fundera på om pumpen verkligen behöver en reparation, eller om det är dags att byta ut den.

För att få svar på om du ska laga eller byta din defekta värmepump är det en god idé att låta en certifierad tekniker lokalisera felet. Därefter är det enklare att räkna på lönsamheten vid reparation kontra att investera i en ny värmepump.

De senaste åren har det hänt mycket i utvecklingen av värmepumpar, tekniken har blivit vassare och pumparna är mer effektiva än någonsin. Till skillnad från för ett par år sedan är en ny värmepump enkel att styra och värmeproduktionen kan anpassas mer exakt efter husets och de boendes behov. Beroende på åldern på din värmepump finns det i vissa fall fler fördelar med att byta ut pumpen än att reparera den, medan du i andra fall får glädje av din värmepump i många fler år efter en lyckad reparation.

Är du noggrann med service och underhåll av din värmepump håller den i många år. Vi ser inte några nackdelar med att använda pumpen tills dess att den går sönder och behöver bytas ut av ålder, men för att undvika oväntade kostnader för byte av din värmepump är det skönt att veta hur du ligger till med garantier, hur gammal pumpen är och vilket skick den är i utifrån senaste serviceprotokollet. Anlitar du en certifierad tekniker för regelbunden service får du en uppdatering av värmepumpens status och kan vara förberedd på utgifterna för byte av värmepump inom kort.

Reparera eller byta ut

Här är några punkter som är värda att reflektera över när du ska fatta beslut gällande din värmepump:

 1. Hur gammal är värmepumpen kontra den generella livslängden?
  Dagens värmepumpar är slitstarka och utformade för att motstå tung påfrestning under många år. Däremot kommer den en tid för all teknik när maskineriet inte längre fungerar på topp och småningom är det dags att byta ut produkten. Upplever du återkommande problem med din värmepump som börjar bli till åren kan det vara dags för ett byte.

  Den generella livslängden för en värmepump är mellan 15-20 år.
 2. Ingick värmepumpen när du köpte/flyttade in i din bostad?
  Om värmepumpen i ditt hushåll fungerar utan problem är det inte så mycket att fundera på, men om du upplever problem med pumpen som följde med vid husköpet kan det vara värt att byta ut den. I bästa fall har de tidigare ägarna varit ärliga med hur pumpen fungerar, men det finns en osäkerhet i att inte veta historiken. Detta är en faktor som gör att många nyblivna husägare väljer att byta ut sin värmepump mot en ny med medföljande garantier och serviceavtal i stället för att lägga pengar på reparationer.
 3. Vad är felet och hur stora är de uppskattade reparationskostnaderna?
  Upplever du problem med din värmepump ska du börja med att låta en tekniker bedöma pumpen och lokalisera felet. När felet är upptäckt kan teknikern ge dig ett pris på kostnaden för reparation och därefter kan du ta ställning till om du vill reparera eller om det är mer värt för dig att köpa en ny värmepump.
 4. Vad är framtidsplanerna?
  Din värmepump är förhoppningsvis utvald och anpassad efter ditt hus förutsättningar för dagen. Vid större förändringar för bostaden, så som renovering, utbyggnation, pool etc., ställs nya krav på värmepumpen. Om den befintliga pumpen fungerar dåligt och du samtidigt har planer på förändringar i bostaden kan det vara en god idé att se över möjligheterna för en ny pump. En uppgraderad värmepump kan även höja husets värde vid en försäljning.
 5. Är du nöjd med värmepumpens prestanda och funktion?
  Utvecklingen av värmepumpar går framåt i snabb takt och det har troligtvis hänt en del på marknaden sedan din värmepump installerades. Idag är det till exempel standard med mobilstyrda enheter vilket många användare uppskattar, de nya värmepumparna är ofta mer effektiva samtidigt som de gör av med mindre energi. Är du nöjd med din värmepumps funktioner och prestanda behöver inte denna punkt väga in, men fråga dig själv hur mycket det är värt för dig med moderna funktioner och en mer energieffektiv lösning.

Försäljning

Hos oss hittar du värmepumpar av hög kvalitet anpassade för ditt hem.

Läs mer om försäljning.

Installation

Vi erbjuder trygg & säker installering av din värmepump i ditt hem.

Läs mer om installation.

Service

Våra certifierade tekniker servar din värmepump vid behov.

Läs mer om service.

Offert på service av värmepump

Att din värmepump går sönder behöver inte betyda att den behöver bytas ut. Ibland sker oförutsedda händelser eller slitage på delar som enkelt går att ersätta. Upplever du problem med din värmepump ska du kontakta en auktoriserad återförsäljare som erbjuder reparation av ditt värmepumpsmärke.

Vi på VK Proffsen innehar Service Partners avtal med alla våra leverantörer och erbjuder reservdelar och reparation med originaldelar efter tillverkarens anvisningar. Kontakta oss för mer information och offert.

luftvärmepump i hemmet

Boka tid för reparation av värmepump

Kontakta oss för mer information och för att boka reparation.
Lämna ditt meddelande i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.