Luftvärmepump i stockholm

Service av värmepump

De moderna värmepumparna sköter sig till stor del själva, men då och då behöver du ge pumpen lite uppmärksamhet. Vid köp av en ny värmepump kan du ofta välja till ett serviceavtal som säkerställer att din värmepump servas regelbundet efter tillverkarens instruktioner. Du kan också anlita oss för service när du själv anser att det behövs. Hur ofta värmepumpen behöver servas beror på vad det är för typ av pump, följ alltid tillverkarens rekommendationer.

värmepump installerad i kök

Vilka serviceåtgärder kan jag göra själv?

Du kan göra visst underhåll av din värmepump på egen hand. Vi rekommenderar att du dammsuger filtren i pumpens innerdel ungefär en gång i månaden. Regelbunden rengöring för att din värmepump bibehåller effektiviteten och sprider renare luft. För vägledning kan du titta i värmepumpens manual, där hittar du instruktioner för rengöring av filter.

De filter du själv kommer åt klarar dessvärre inte av att fånga de allra minsta dammpartiklarna, dessa fastnar med tiden i innerdelens värmeväxlare och tas bort med en speciell rengöringsspray. Detta jobb är dock för en auktoriserad servicetekniker och kräver att du bokar in en professionell service.

Under vintern kan du själv kontrollera att avfrostningen av pumpens utomhusdel fungerar. Spjället ska stängas så att den kalla luften utifrån inte kommer in i bostaden. Har du problem med frost och is på värmepumpens utomhusdel ska pumpen stängas av. Häll varmvatten på pumpen så att isen smälter bort, kvarstår problemet bör du kontakta en professionell installatör då det kan bero på att någonting är fel.

Vilka serviceåtgärder behöver en auktoriserad installatör utföra?

Vartannat eller vart tredje år rekommenderar vi att du bokar tid för service hos en auktoriserad installatör. Bästa tiden för service är under vår och sommar då värmepumpen arbetat som mest under vintern. En auktoriseras installatör kontrollerar elförbrukningen, trycket och värmeeffekten och ser till så värmepumpen fungerar som den ska.

Upplever du stora problem med din värmepump eller om den helt slutat fungera ska du boka tid för reparation.

5 tecken på att det är dags för service

 1. Värmepumpen låter onormalt
  De flesta elektroniska enheter avger ett svagt ljud, men en värmepump av hög kvalitet ska inte låta så att den stör. Har din värmepump börjat låta mer än normalt kan det vara ett tecken på att något är fel och att det är dags att boka in en service.
 2. Värmepumpen avger en konstig lukt
  Luft-luftvärmepumpar innehåller filter som hjälper till att rengöra luften och skapa ett hälsosamt inomhusklimat. Filtret måste rengöras regelbundet och bytas vid behov, annars kan de börja lukta. Om du upplever en lite konstig lukt från din värmepump är det hög tid att kontrollera filtren och rengöra dem, skulle lukten inte försvinna efter rengöring bör du kontakta din återförsäljare för vidare åtgärder.
 3. Värmepumpen fungerar sämre än vanligt
  En äldre värmepump kan gradvis tappa lite i effekt. Märker du att din värmepump förlorat mycket effekt på kort tid är det läge att boka in service med en auktoriserad installatör för att ta reda på varför. Vid kontroll kan installatören hitta orsaken och föreslå åtgärder för att återställa maximal effekt.
 4. Det har gått mer än 3 år sedan senaste servicen
  Var det flera år sedan en auktoriserad installatör såg över din värmepump senast? Då kan det vara dags att boka tid för service. Vi och de flesta återförsäljare rekommenderar regelbundna servicekontroller för att förebygga problem. Din luft-luftvärmepump mår bäst av service med max 3 års mellanrum.
 5. Dina energikostnader har ökat
  Märker du att din energiförbrukning plötsligt ökat trots att du använt samma värmepump i flera år? Då kan det vara så att något hänt med din pump. Boka in ett besök med en installatör som kan göra en professionell bedömning av din värmepump och hjälpa dig att hitta orsaken till de ökade kostnaderna.

Försäljning

Hos oss hittar du värmepumpar av hög kvalitet anpassade för ditt hem.

Läs mer om försäljning.

Installation

Vi erbjuder trygg & säker installering av din värmepump i ditt hem.

Läs mer om installation.

Reparation

Vi hanterar garantiärenden och tillhandahåller reservdelar till din värmepump.

Läs mer om reparation.

Offert på service av värmepump

Kontakta oss för mer information om service, och för att få en kostnadsfri offert på service av din värmepump.

Anlita oss för service utförd av auktoriserade installatörer. Vi innehar Service Partners avtal med våra leverantörer och servar din värmepump på bästa sätt efter tillverkarens rekommendationer.

luftvärmepump i hemmet

Boka tid för service av värmepump

Kontakta oss för mer information och för att boka service av din värmepump!
Lämna ditt meddelande i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.